Cel operacji: Promocja obszaru LSR oraz jego dziedzictwa kulturowego poprzez organizację Festiwalu Borowiackich Smaków
Planowane / przewidywane wyniki operacji / efekty: liczba osób objętych przedsięwzięciami przyczyniającymi się do promocji dziedzictwa kulturowego obszaru rybackiego – 800, liczba osób / podmiotów zaangażowanych w promowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulturowego obszaru rybackiego – 1, liczba działań na rzecz promocji kulturowego dziedzictwa obszary rybackiego – 1, liczba osób korzystających z działań na rzecz promocji kulturowego dziedzictwa obszaru rybackiego – 800.
Operacja będzie zrealizowana w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze", dla operacji w ramach działania "Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność".
Wartość dofinansowania: 17 800,00
Przedmiotem niniejszego projektu jest organizacja imprezy promocyjnej - "Festiwal Borowiackich Smaków" – to impreza ponadlokalna, gdzie elementem wyróżniającym będzie kuchnia lokalna borowiacka, w tym grzyby, ziemniaki, ryby (pstrąg – ryba czystych wód). Podczas całego dnia imprezy organizowane będą konkursy oraz pokazy kulinarne. Aktywnym uczestnikiem będą Koła Gospodyń Wiejskich i lokalne stowarzyszenia, które przygotują tradycyjne potrawy lokalne, także w formie konkursu kulinarnego. Elementem imprezy będzie także pokaz kulinarny. Oprócz elementów nawiązujących do dań borowiackich i lokalnej kuchni, imprezie towarzyszyć pokazy, występy kabaretów i koncert. "Festiwal Borowiackich Smaków" jest elementem urodzin miasta. Impreza ta organizowana jest przy współudziale różnych partnerów społecznych. Zakres rzeczowy obejmował: wynajem namiotów z wyposażeniem dla ekspozycji wyrobów kulinarnych, pokaz kulinarny przez kucharzy, obsługę elektryka oraz promocję projektu.