Festiwal Borowiackich Smaków odbył się 03.07.2021 r. W czasie Festiwalu przedstawicielki kół gospodyń wiejskich na Placu Ostrowskiego w Czersku zaprezentowały uczestnikom imprezy gotowanie zupy rybnej z pstrąga mając na uwadze popularyzację wartości zawartych w lokalnej tradycji kulinarnej. Elementem zadania był wynajem namiotów z wyposażeniem dla ekspozycji wyrobów kulinarnych, wynajem toi toi i obsługa elektryka. W ramach działań promocyjnych przygotowano film promocyjny oraz kalendarze tematyczne z borowiackimi przepisami kulinarnymi (m.in.: bigos z grzybami, rybna z pulpetami, borowiacka zupa grzybowa, pstrąg na placuszkach z zielonego groszku, pstrągi w zalewie słodko-kwaśnej, paszteciki z kapustą i grzybami, pyzy borowiackie).
Cel operacji: promocja obszaru LSR oraz jego dziedzictwa kulturowego poprzez organizację Festiwalu Borowiackich Smaków
Planowane/przewidywane wyniki operacji: liczba osób objętych przedsięwzięciami przyczyniających się do promocji dziedzictwa kulturowego obszaru rybackiego – 800 os., liczba osób / podmiotów zaangażowanych w promowanie, zachowanie i upowszechnianie dziedzictwa kulturowego obszaru rybackiego – 1 szt., liczba działań na rzecz promocji kulturowego dziedzictwa obszaru rybackiego – 1 szt., liczba osób korzystających z działań na rzecz promocji kulturowego dziedzictwa obszaru rybackiego - 800 os.
Operacja uzyskała wsparcie finansowe w ramach Programu „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020:
Dofinansowanie z PORiM: 17 724,26 PLN
Wartość operacji: 20 910,64 PLN
Film z wydarzenia do obejrzenia poniżej: