Został ogłoszony konkursu kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” na najlepszy produkt! Konkurs ma na celu popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza. Do udziału w konkursie zapraszamy producentów żywności, restauratorów, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich.Finał Konkursu odbędzie się w miesiącu maju br. w Gdańsku.
Formularz zgłoszenia (bez produktu) należy przesłać w nieprzekraczalnym terminie do 28 kwietnia 2023r.
Uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie 5 produktów, każdy w innej kategorii:
1. produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody.
2. produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
3. produkty zbożowe i cukiernicze;
4. napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe;
5. inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.
Konkurs przebiega w dwóch etapach:
Pierwszy etap – nominacja do finału konkursu - spośród wszystkich zgłoszonych do konkursu produktów komisja konkursowa wybierze 30 produktów do etapu drugiego.
Drugi etap – wybór laureatów w każdej z 5 kategorii.
Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii oprócz statuetki Bursztynowego Lauru otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1 000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają 400 zł.
Zgłoszenie udziału w konkursie można dokonywać w poniższy sposób:
• Na adres korespondencyjny Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Środowiska i Rolnictwa, 80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27, z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;
• Pocztą elektroniczną na adres: dros@pomorskie.eu. W przypadku tej formy wysyłki należy wysłać skan podpisanego ręcznie formularza;
• Osobiście w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa, ul. Augustyńskiego 2, 80-819 Gdańsk, I piętro, sekretariat – pokój nr 100.
Zachęcamy do kontaktu – na pytania związane z konkursem chętnie odpowiemy tel. 58/ 3268635.
Mat. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego