Komisji tak smakowały pyzy borowiackie i zrazy z dziczyzny, że przyznała KGW w Klaskawie maksymalną liczbę punktów. W „Potyczkach kulinarnych” w TVP Bydgoszcze świetnie zaprezentowało się też KGW z Rytla. 26 marca obie nasze organizacje będzie można zobaczyć na szklanym ekranie. W programie wystąpi też Teresa Kropidłowska.
Do bydgoskiej telewizji regionalnej nasze koła zgłosiły się za pośrednictwem urzędu miejskiego. W tym tygodniu odbyło się nagranie. Jednak nie było to zwykłe gotowanie na antenie. Formuła programu to potyczki dwóch organizacji. KGW z Rytla rywalizowało z paniami ze Stężycy. Kucharki z Klaskawy za przeciwniczki miały gospodynie spod Kutna.
Rytlanki zremisowały swój pojedynek. Konkurencja była duża, bo oba koła rywalizujące w tej parze miały prawie maksymalną punktację. Jury do gustu przypadła między innymi rytelska zupa szczawiowa.
Danuta Zielińska i Irena Markowska z KGW w Klaskawie na pierwsze danie przygotowały tradycyjne pyzy borowiackie. Drugie zadanie dotyczyło ugotowania starodawnej potrawy z nutką nowoczesności. – Przygotowałam zrazy z dziczyzny z nadzieniem z borowików oraz czerwoną kapustą z borówkami – mówi Danuta Zielińska. Komisji oceniającej dania potrawy, przygotowane przez kucharki z klawskawskiego KGW, przypadły go gustu. Ocena to 200 punków na 200 możliwych.
Ekipa telewizyjna z tego programu odwiedziła też w domu Teresę Kropidłowską. Łężanka przygotowała karbonadę i polewkę owocowo-grzybową.
Program z udziałem pań z Rytla, Klaskawy i Łęga będzie można obejrzeć 26 marca na wszystkich antenach telewizji regionalnej.