Urząd Miejski w Czersku
Dzisiaj jest piątek, 19 kwietnia 2019 r. Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa

Wersja Polska English Deutsch

Wspólne stanowisko Burmistrza Czerska i Komitetu ds. Przywrócenia Gminy Rytel

Wspólne stanowisko Burmistrza Czerska i Komitetu ds. Przywrócenia Gminy Rytel w sprawie kampanii informacyjnej i konsultacji z mieszkańcami.

Z inicjatywy Burmistrza Czerska Przemysława Bieska-Talewskiego w czerskim ratuszu odbyło się spotkanie władz Gminy Czersk z reprezentantami Komitetu ds. Przywrócenia Gminy Rytel. Po merytorycznej dyskusji uczestnicy spotkania wypracowali kilka wspólnych ustaleń.

Naturalnym jest, że obie strony mają rozbieżne zdania na temat dzielenia Gminy Czersk. Burmistrz Czerska zamierza przekonywać mieszkańców sołectwa Rytel, żeby w majowych konsultacjach społecznych opowiedzieli się za pozostaniem w Gminie Czersk. Komitet będzie przekonywał do oddzielenia się i przywrócenia Gminy Rytel.

Władze Czerska i przedstawiciele Komitetu ustalili, że obie strony będą mogły w takim samym wymiarze przedstawiać mieszkańcom swoje argumenty. Urząd Miejski sfinansuje i zajmie się kolportażem ulotek, które trafią mieszkańców sołectwa Rytel wraz z biuletynem „Panorama Czerska”. Ulotki będą dwie. Jedna wydana przez Burmistrza Czerska, druga przez Komitet. Podczas debaty z mieszkańcami obie strony będą miały takie same możliwości na prezentowanie swojego stanowiska na temat podziału Gminy Czersk. Dodatkowo podczas konsultacji, które zaplanowano na 26 maja 2019 r., obie strony będą mogły delegować taką samą liczbę osób do pracy w komisjach obsługujących konsultacje.

Burmistrz Czerska                                                       Reprezentant Komitetu obecny na spotkaniu

Przemysław Biesek-Talewski                                        Łukasz Ossowski