Urząd Miejski w Czersku
Dzisiaj jest niedziela, 19 maja 2019 r. Imieniny: Celestyny, Iwony, Piotra

Wersja Polska English Deutsch

Oświadczenie Burmistrza Czerska

Ze zdziwieniem przyjąłem informację o rezygnacji sołtysa Rytla i rady sołeckiej. Nie ukrywam, że żałuję, że tak się stało. Szanuję jednak decyzję Pana Łukasza Ossowskiego i dziękuję mu za dotychczasową pracę społeczną. Jestem pełen podziwu dla jego działań po nawałnicy w 2017 roku.

Obejmując funkcję burmistrza Czerska byłem przekonany, że uda się wspólnie wypracować rozwiązanie dotyczące funkcjonowania sołectwa Rytel w gminie Czersk. Rozpocząłem już, i będę kontynuował, działania mające na celu realizację wielu zadań na terenie sołectwa. Liczyłem na to, że będę miał czas i szanse, żeby je przeprowadzić. Niestety członkowie komitetu ds. przywrócenia Gminy Rytel zbyt wcześnie postanowili złożyć w ministerstwie wniosek prowadzący do podziału naszej gminy na dwie. Moim zdaniem należało poczekać na konsultacje społeczne z mieszkańcami.

W ostatnim czasie Pan Łukasz Ossowski występował publicznie jako sołtys oraz jako rzecznik komitetu ds. przywrócenia Gminy Rytel. Bardzo cenię i szanuję pracę Pana Łukasza na rzecz sołectwa. Jednak różnimy się w kwestii podziału naszej gminy. Jako burmistrz, czyli reprezentant wszystkich mieszkańców Gminy Czersk, jestem przeciwny dzieleniu naszego samorządu na dwie jednostki. Niebawem odbędą się konsultacje społecznie i mieszkańcy będą mogli w sposób rzetelny i obiektywny wypowiedzieć się w tej sprawie.

Chciałbym też zaapelować do mieszkańców sołectwa Rytel, i nie tylko do nich, o powściągliwość w sposobie wyrażania swoich opinii na różnego rodzaju forach internetowych. Jest wiele lepszych metod na pokazywanie swojej aktywności na rzecz sołectwa i zaangażowania w jego bieżącą działalność.

Burmistrz Czerska

Przemysław Biesek-Talewski